Skip to content

Havet

Havet

Det finns många olika fiskarter att fånga i havet, såsom torsk, makrill, berggylta, bleka, gråsej, sill och plattfiskar. Oftast fiskar man från båt, men det går även bra från klippor, bryggor och hamnar.

På Sveriges västkust och i Öresund finns turbåtar som erbjuder fisketurer, vilket är perfekt om man inte har egen båt. I sydöstra Östersjön finns goda möjligheter att fiska från stränder efter havsöring och plattfisk. Vertikalfiske är vanligt och innebär att man fiskar rakt ner från båten på platser som ser lovande ut på ekolodet.

Genom att ankra eller parera med motorn kan man hålla sig på samma plats och fiska där fisken finns. Mete är också vanligt i havet, ofta med agn som räka, borstmask eller sillbit. Det är viktigt att välja rätt krokstorlek; små krokar fångar både stora och små fiskar, medan stora krokar ofta missar de mindre.

Tyngre och starkare spön, rullar och linor används ofta vid havsfiske, eftersom man fiskar med tunga grejer som jiggar med 100-300 grams huvuden eller sänken på över 100 gram. Olika beten fungerar för olika fiskar; mete kan fånga det mesta, medan en stor jigg är mer specialiserad. Häcklor är effektiva vid makrillfiske och kan fånga flera fiskar samtidigt.

Kontakta oss gärna om du har frågor om havsfiske. Lycka till med ditt havsfiske!

1 1990
1.00 kr - 1990